Vot prin corespondență! Poșta Română a început trimiterea documentelor românilor în străinătate

Vot prin corespondență

Avem vot prin corespondență la alegerile parlamentare din decembrie! Poşta Română a anunţat că a expediat prima tranşă de buletine de vot către alegătorii înscrişi în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, trimiterile cu documente au plecat deja în 37 de ţări.

„Compania Naţională Poşta Română a expediat prima tranşă de buletine de vot către alegătorii înscrişi în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Trimiterile cu documente au plecat deja către 37 de ţări”, a informat compania de stat.

Vot prin corespondență chiar și în Haiti, Insulele Cayman, Trinidad

Din cele 35.808 plicuri pe care Poşta Română trebuie să le transmită către alegătorii români din toate colţurile lumii, miercuri au plecat 5.742 de trimiteri cu documente, către 37 de ţări. Printre acestea se află Germania, Bulgaria, Republica Moldova, dar şi destinaţii îndepărtate precum Haiti, Insulele Cayman, Trinidad şi Tabago sau Myanmar.

Spre destinaţiile unde Poşta Română a deschis rute poştale rutiere, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova trimiterile cu buletine de vot sunt transportate cu ajutorul curselor auto. Toate cursele auto sunt însoţite de jandarmi pe drumul până la graniţă, astfel încât trimiterile să ajungă în siguranţă la punctul de frontieră.

În restul destinaţiilor din toată lumea trimiterile ajung pe cale aeriană. În total, 9 companii aeriene sunt implicate în procesul de distribuire externă, dar şi 106 operatori poştali, câte unul în fiecare ţară de destinaţie.

”Poşta Română contribuie, şi de data aceasta, la buna desfăşurare a votului prin corespondenţă, demonstrând că este un partener de încredere pentru proiectele naţionale. Ne dorim să ne îndeplinim cu succes rolul şi să contribuim, astfel, la creşterea spiritului civic şi de responsabilizare faţă de dreptul constituţional de a vota”

Horia Grigorescu, directorul general al Poştei Române

Ce presupune votul prin corespondență

Documentele necesare exercitării dreptului la vot prin corespondenţă, transmise prin Poşta Română, sunt următoarele:

  • un certificat de alegător
  • o etichetă pentru sigilarea plicului exterior
  • un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă
  • un autocolant cu menţiunea „PRIORITY/PRIORITAIRE”
  • un cod de bare ce asigură identificarea alegătorului
  • instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot
  • un buletin de vot prin corespondenţă pentru alegerea Senatului
  • un buletin de vot prin corespondenţă pentru alegerea Camerei Deputaţilor
  • un plic interior ce conţine: un plic suport în interiorul căruia se află două autocolante cu menţiunea „VOTAT”
  • o etichetă pentru sigilarea plicului interior
posta romana

Cele mai multe trimiteri vor fi transmise către Marea Britanie, acolo unde 8.419 români s-au înscris în Registrul Electoral exprimându-şi, astfel, opţiunea de a vota prin corespondenţă. La polul opus, există destinaţii unde o singură persoană a solicitat această modalitate de vot: Republica Dominicană, Vanuatu, Panama, Mozambic.

Toate informaţiile necesare referitoare la procedura de vot se găsesc în interiorul plicului sau pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

„Responsabilitatea companiei privind prelucrarea, manipularea şi transmiterea către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă a plicurilor ce conţin voturi survine doar din momentul intrării acestora în circuitul poştal propriu, respectiv în Biroul de Schimb Internaţional al companiei”

oficialii Poștei Române

Citește și » Ion Țiriac a băgat buldozerele într-o clădire simbol din București

Euro 2020 la București

Euro 2020 la București » Ministrul Stroe: „Ne-am oferit chiar să găzduim meciuri suplimentare”

Black Friday

Vânzările de Black Friday ar putea scădea în 2020 cu 20%, la 240 milioane euro