Cine sunt cei mai înalți oameni de pe Pământ? Cu cât a crescut media de înălțime în ultimii 100 de ani

cei mai inalti oameni
Cine sunt cei mai înalți oameni de pe Pământ?

Un video-reportaj al celor de la BBC investighează o întrebare interesantă: cine sunt cei mai înalți oameni de pe Pământ?

  • Doctorul Eirini Marouli, de la Universitatea Queen Mary din Londra, face o analiză a subiectului din punctul de vedere al geneticii;
  • Oamenii au crescut în înălțime cu o medie de 5% în ultimii 100 de ani, iar olandezii și letonele sunt cei mai înalți oameni din lume;

Bărbații din Olanda și femeile din Letonia sunt cei mai înalți oameni de pe Pământ

„Oamenii cresc în înălțime cu o viteză record în ultimul timp. Au crescut cu mult în ultimele două secole, iar acest lucru se întâmpla pe întregul glob. Media la bărbați a crescut de la 1,6 m la 1,7 m, iar la femei de la 1,5 m la 1,6 m. În total, putem spune că oamenii sunt mai înalți cu 5% față de strămoșii lor de acum 100 de ani”, notează doctorul Marouli.

BBC spune că această creștere în înălțime se datorează hranei mai bune și îmbunătățirii standardului de viață. „Dar în Olanda, acolo unde o creștere cu 20 de centimetri a fost observată în ultimii 200 de ani, s-ar putea să fie niște lucruri în plus”.

„Creșterea în înălțime a olandezilor este un exemplu foarte bun al evoluției umane. Femeile de înălțime medie au o rata de fertilitate mai mare față de femeile micuțe, dar și față de cele înalte. În același timp, bărbații înalți au o fertilitate mai mare decât cei cu o înalțime mai scăzută.

În acest moment, femeile letone și bărbații olandezi sunt considerați cei mai înalți oameni de pe Pământ. E posibil ca ei să fi atins limitele maxime la care se poate ajunge. Înălțimea medie este dependentă de gene. Dar și de statusul social al unei persoane, mediu, stil de viață etc. Deci acestea ar putea fi limitele maxime, însă trebuie să așteptăm și să mai vedem”, a explicat expertul consultat de BBC.

Deci care sunt cei mai înalți oameni de pe Pământ?

Iată un top realizat de cei de la Business Insider:

  1. Olanda – 175.62cm
  2. Letonia – 175.61cm
  3. Estonia – 175.13cm
  4. Danemarca – 174.29cm
  5. Cehia – 174.28cm
  6. Serbia – 174.13cm
  7. Belgia – 173.59cm
  8. Slovacia – 173.48cm
  9. Bosnia – 173.35cm
  10. Islanda – 173.21cm

Interesant este că prima țară în topul de cei mai înalți oameni de pe Pământ este Australia, pe locul 18, cu o medie de 172.53cm.

Citește și:

Cum sună un instrument muzical vechi de 18.000 de ani! Oamenii de știință au publicat o înregistrare audio incredibilă

Cele mai impresionante 5 descoperiri arheologice din 2020: de la mormântul lui Romulus la pisica gigant din Peru

Câte stele sunt pe cer? Și câte galaxii sunt în Univers? Un telescop din Australia a surprins 3 milioane de galaxii în doar 300 de ore

Vaccinul AstraZeneca trece printr-o investigație majoră la nivel internațional

Produce vaccinul AstraZeneca cheaguri de sânge? Ce spun oamenii de știință

marea britanie

Exemplul Marea Britanie: cum a coborât numărul de cazuri de COVID-19 după una dintre cele mai agresive campanii de vaccinare din lume