Produce vaccinul AstraZeneca cheaguri de sânge? Ce spun oamenii de știință

Vaccinul AstraZeneca trece printr-o investigație majoră la nivel internațional
Vaccinul AstraZeneca trece printr-o investigație majoră la nivel internațional

Vaccinul AstraZeneca trece printr-o investigație majoră la nivel internațional, după ce multe țări din Europa au decis ca serul să nu mai fie administrat.

  • Țări mari ca Germania, Italia, Franța sau Spania au oprit orice administrare a vaccinului AstraZeneca, până când Agenția Europeană a Medicamentului stabilește dacă serul este sigur;
  • Preocupările majore sunt după ce câteva persoane au dezvoltat cheaguri de sânge la câteva zile după inocularea cu serul anglo-suedez. Aici sunt incluse câteva cazuri ce curprind embolism pulmonar, precum și un cheag de sânge la creier.
  • Nicio legătură de cauzalitate cu vaccinul AstraZeneca nu a fost stabilită științific.

Vaccinul AstraZeneca, oprit în multe țări europene

O serie de țări europene au oprit toate vaccinările cu acest ser, inclusiv Germania, Franța, Spania, Italia, Danemarca, Norvegia și Irlanda. Canada sau Marea Britanie continuă fără rezerve vaccinarea.

Alte țări, cum ar fi Estonia și Austria, au suspendat vaccinările din anumite loturi din vaccinul AstraZeneca, informează Guardian. Printre cele din urmă se regăsește și România, care a oprit doar două loturi de vaccin considerate suspecte la nivel european.

„Sunt 230.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca și sunt bine. A fost o decizie luată de specialiști să continuăm vaccinarea. Este o decizie bună, dacă vă uitați la ce spune Agenția Europeană a Medicamentului. Campania de vaccinare trebuie să continue”, a declarat Florin Cîțu, citat de Digi24.

Ce spun specialiștii despre vaccinul AstraZeneca

Susan Ellenberg, unul dintre specialiștii consultați de Washington Post, profesor la Școala de Medicină Perelman a Universității din Pennsylvania, a explicat de ce toate acuzațiile împotriva vaccinului AstraZeneca ar putea fi exagerate.

Un vaccin este conceput pentru a preveni un anumit tip de afecțiuni – a unei infecții sau prevenirea bolilor. Acesta nu previne orice lucru rău care s-ar putea întâmpla cuiva, așa că, atunci când un vaccin este utilizat pe scară largă, toate celelalte tipuri de lucruri rele care s-ar putea întâmpla oamenilor se vor întâmpla în continuare. Iar când se întâmplă în imediata apropiere a obținerii unui vaccin, se poate înțelege de ce oamenii își spun: «Oh, acest lucru trebuie să fi fost cauzat de vaccin»”.

Una dintre metodele prin care oamenii de știință pot măsura impactul vaccinului asupra formării cheagurilor de sânge este compararea frecvenței apariției acestora pentru persoanele vaccinate cu frecvența apariției în populația generală.

Deși nu există date epidemiologice exacte privind prevalența tulburărilor de coagulare, estimările incidenței în 2017 au variat de la aproximativ 300 la 100.000 de persoane pe an la aproximativ 650 la 100.000 de persoane pe an, potrivit unui proiect de raport solicitat de Agenția Europeană pentru Medicamente care includea date din mai multe țări, inclusiv Regatul Unit, Germania, Italia, Spania și Danemarca, notează WashPo.

„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de cheaguri de sânge raportate în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri care ar fi de așteptat în rândul populației generale”, a explicat Ann Taylor, șeful diviziei medicale AstraZeneca.

În același timp, corelarea datelor, nu înseamnă neapărat cauzalitate. Trebuie investigații susținute cu studii epidemiologice, făcute de experți.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat un raport privind continuarea vaccinării cu vaccinul AstraZeneca pentru mâine.

Citește și:

Care e cel mai vechi vaccin din istorie? Povestea fascinantă care traversează globul, de la China Antică la Anglia modernă

Vaccinul Moderna oferă protecție împotriva tulpinilor noi din Anglia și Africa de Sud, dar compania lucrează pentru un rapel îmbunătăți

rahova

O bucată din tavanul Pieței Rahova a căzut, însă, din fericire, nimeni nu a fost rănit

cei mai inalti oameni

Cine sunt cei mai înalți oameni de pe Pământ? Cu cât a crescut media de înălțime în ultimii 100 de ani