Gazetarul Cristian Tudor Popescu, cunoscut în media după acronimul CTP, a spus că se va vaccina cu AstraZeneca, serul care a provocat diferite dezbateri în ultima perioadă în Uniunea Europeană.
„M-am înscris la un centru cât mai apropiat de casă și după aceea am văzut și ce vaccin este la centrul respectiv, pentru că ele sunt în general mono vaccin, centrele. Și este AstraZeneca. Nu l-am cerut eu, AstraZeneca, așa mi-a căzut. Mă voi vaccina cu AstraZeneca”, a spus Cristian Tudor Popescu într-o emisiune Pro TV Plus.
- Țări mari ca Germania, Italia, Franța sau Spania au oprit orice administrare a vaccinului AstraZeneca, până când Agenția Europeană a Medicamentului stabilește dacă serul este sigur;
- Preocupările majore sunt după ce câteva persoane au dezvoltat cheaguri de sânge la câteva zile după inocularea cu serul anglo-suedez. Aici sunt incluse câteva cazuri ce curprind embolism pulmonar, precum și un cheag de sânge la creier.
- Nicio legătură de cauzalitate cu vaccinul AstraZeneca nu a fost stabilită științific.
Cu ce se vaccinează Cristian Tudor Popescu: „Dacă nu ne mai vedem în emisiune, măcar am făcut ceva pentru știință”
„Aș fi putut să-mi anulez vaccinarea, dar am început să mă gândesc. Domne, hai să vedem, ce se întâmplă, ce s-a întâmplat, de fapt. Au decedat două persoane, au mai fost afectate alte persoane cu probleme de circulație, cu cheaguri, dar au decedat două persoane. Persoanele în discuție sunt în jur de 20 cu diverse probleme, iar de decedat au decedat două.
Decesul cetățeanului din Norvegia prin hemoragie cerebrală, sau al cetățeanului din Italia, printr-o embolie gravă, tulburare circulatorie majoră și letală, ca să producă așa ceva o substanță introdusă în corp, respectiv vaccinul AstraZeneca, acea substanță trebuie să aibă în ea un element greșit sau alterat. Presupunem, da? Un element care să producă așa ceva. Dar ca să produci asta, să produci hemoragie cerebrală cuiva, știți câți parametri trebuie să modifici?”, a explicat Cristian Tudor Popescu.
„Nu am niciun fel de comorbiditate în acest moment, niciun fel de boală sanguină legată de coagulare. N-am absolut nimic. Aș putea spune că analizele mele sunt toate bune. Dacă se întâmplă să nu ne mai vedem la emisiune, atunci măcar am făcut ceva pentru știință, pentru că veți ști cu siguranță că m-a omorât AstraZeneca. Că eu nu pot să fac acum după vaccin hemoragie sau embolie. Nicio legătură. Deci dacă o fac, măcar e o achiziție cognitivă clară. Bă, l-a omorât pe Popescu AstraZeneca. Știm de ce. Teama în general trebuie să fie învinsă, dar trebuie să lupți cu ea. Dacă nu simți teamă înseamnă că ești bolnav psihic”.
Cristian Tudor Popescu
Ce spun specialiștii despre temeririle privind vaccinul AstraZeneca
Susan Ellenberg, unul dintre specialiștii consultați de Washington Post, profesor la Școala de Medicină Perelman a Universității din Pennsylvania, a explicat de ce toate acuzațiile împotriva vaccinului AstraZeneca ar putea fi exagerate.
„Un vaccin este conceput pentru a preveni un anumit tip de afecțiuni – a unei infecții sau prevenirea bolilor. Acesta nu previne orice lucru rău care s-ar putea întâmpla cuiva, așa că, atunci când un vaccin este utilizat pe scară largă, toate celelalte tipuri de lucruri rele care s-ar putea întâmpla oamenilor se vor întâmpla în continuare. Iar când se întâmplă în imediata apropiere a obținerii unui vaccin, se poate înțelege de ce oamenii își spun: «Oh, acest lucru trebuie să fi fost cauzat de vaccin»”.
Deși nu există date epidemiologice exacte privind prevalența tulburărilor de coagulare, estimările incidenței în 2017 au variat de la aproximativ 300 la 100.000 de persoane pe an la aproximativ 650 la 100.000 de persoane pe an, potrivit unui proiect de raport solicitat de Agenția Europeană pentru Medicamente care includea date din mai multe țări, inclusiv Regatul Unit, Germania, Italia, Spania și Danemarca, notează WashPo.
„Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de cheaguri de sânge raportate în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri care ar fi de așteptat în rândul populației generale”, a explicat Ann Taylor, șeful diviziei medicale AstraZeneca.
În același timp, corelarea datelor, nu înseamnă neapărat cauzalitate. Trebuie investigații susținute cu studii epidemiologice, făcute de experți.
Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat un raport privind continuarea vaccinării cu vaccinul AstraZeneca pentru mâine.