Ce face Parlamentul României? Care sunt atribuțiile parlamentarilor și ce salarii au deputații și senatorii

Parlamentul României

Conform Constituției, „Parlamentul României este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat”.

România este o republică semiprezidențială, în care Parlamentul României are un rol fundamental. De viitoarea organizare a forului legislativ depinde cine va fi prim-ministru în țara noastră.

Parlamentul României are un total de 465 de membri: 136 de senatori și 329 de deputați.

Ce face Parlamentul României?

  • Calculele de reprezentare arată că un deputat reprezintă aprox. 73.000 de cetățeni români, în timp ce un senator reprezintă aproximativ 168.000 de cetățeni români. 
  • Conform Constituției, „Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora”;
  • Odată aleși, senatorii și deputații formulează și votează legi: constituționale, organice și ordinare. Nimeni nu poate fi în același timp și deputat, și senator;
  • Ambele camere au autoritate similară, ceea ce este o curiozitate a sistemului constituțional românesc. O lege este discutată în una dintre camere, numită cameră sesizată, după care trece la vot în cealaltă cameră, care este denumită cameră decizională;

Câți reprezentanți are Bucureștiul în Parlamentul României?

42 de aleși vor reprezenta Bucureștiul în Parlamentul României, după alegerile parlamentare 2020. Sunt 29 de deputați și 13 senatori care își vor lua locul în băncile de la Casa Poporului.

parlamentul romaniei
Parlamentul României, foto: pixabay.com

Ce e salariu unui parlamentar? Ce salarii au deputații și senatorii?

Numărul candidaților la alegerile parlamentare 2020 a crescut la 7.136, în timp ce la alegerile parlamentare 2016 erau pe liste 6.476. Nu e de mirare, dacă aruncăm un ochi pe lista de salarii.

Conform Mediafax, un senator sau un deputat câștigă aceeași sumă, 2.500 de euro. Președinții celor două camere ridică și ei o sumă identică, 3.200 de euro, în timp ce un lider de grup parlamentar ia 2.800 de euro.

Dar lucrurile nu se opresc aici. „La salariu, deputații și senatorii mai adaugă venituri consistente din diurnă, cazare, transport și telefon, dar și cheltuielile decontate de Parlament pentru activitatea din teritoriu. În total, un parlamentar poate câștiga lunar până la 40.000 de lei”, notează digi24.ro.

De parcă aceste cheltuieli nu ar fi suficient de mari, sursa citată notează că Parlamentul României plătește lunar pensii speciale pentru foști parlamentari, în valoare totală de 1 milion de euro.

Unde votezi dacă ai reședința sau domiciliul în București?

  • Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
  • Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada unde îşi are domiciliul este înscris în lista electorală suplimentară.
  • Alegătorul cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, fară a avea domiciliul în municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. În acest caz, alegătorii care nu au formulat cereri privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă conform art. 42 din Legea nr. 208/2015, sunt înscrişi în lista electorală suplimentară.
  • Alegătorul care are atât domiciliul, cât şi reşedinţa în municipiul Bucureşti, poate vota fíe la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz, fiind înscris în lista electorală suplimentară.
  • În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-un alt sector al municipiului Bucureşti, decât acela unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa. Cu alte cuvinte, nu poate vota în alt sector.

Gara de Nord-Otopeni, în 20 de minute, de pe 12 decembrie!

Știri de sector. Cele mai importante 6 informații din București

Gara de Nord-Otopeni

Gara de Nord-Otopeni, în 20 de minute, de pe 12 decembrie!

Luminițele de Sărbători vor fi aprinse luni

Când vor fi aprinse luminițele de Sărbători din București: „Nu am vrut să fie interpretat drept un gest electoral”