Generalul Barbu Vlădoianu a fost primul primar al Bucureștiului. Primul său mandat a început în august 1864 și s-a încheiat în octombrie 1865.
Cum s-a ajuns la primul primar al Bucureștiului
„Primăria orașului București a fost înființată la 7 august 1864, după modelul francez, prin aplicarea noii legi comunale. Prin noile reglementări, se înlocuia vechiul sfat orașenesc, prevăzut de Regulamentul Organic, cu un Consiliu Comunal, iar în locul maghistratului se instituise primăria. Fostul președinte al sfatului se chema acum primar, iar vechii „mădulari” devin consilieri. Din rândul consilierilor se alegea primarul”, notează jurnalul.ro.
Cine a fost primul primar al Bucureștiului
Generalul Barbu Vlădoianu a fost ministru al Apărării Naționale pentru câteva luni în 1859. Ajuns în funcția de primar al Bucureștiului, a fost nevoit să înfrunte inundații grave în Capitală. Dâmbovița nu era încă sistematizată și avea mai multe mori de-a lungul cursului apei, iar când râul se ridica, producea pagube.
Primul primar al Bucureștiului a desființat acest mori de pe Dîmbovița. În 1865 a fost înființat, de către primar, Oficiul de stare civilă și a fost semnat contractul de cesiune pentru construirea primei linii de cale ferată de pe teritoriul României: București – Giurgiu, notează Wikipedia.

Vlădoianu a avut doar un singur mandat în fruntea Capitalei. S-a întors în funcția de edil în decembrie 1872.
El a inaugurat în aceeași lună prima linie de tramvai din București, între Gara de Nord, denumită pe atunci Gara Târgoviștei, și bariera Moșilor. Tot el a început pavarea Căii Victoriei. A stat în acest al doilea mandat doar 6 luni, până în mai 1873.
Cine a avut cele mai multe mandate de primar al Bucureștiului
- Primul primar de după Revoluție a fost Dan Predescu, din partea Frontului Salvării Naționale, din ianuarie 1990 și până în iulie 1990;
- Cel mai longeviv primar al Capitalei, după Revoluția din 1989, a fost Sorin Oprescu, care a stat 7 ani și 3 luni în fruntea celui mai mare oraș din România: iunie 2008 – septembrie 2015;
- Interesant este că Sorin Oprescu este și cel mai longeviv primar al Bucureștiului all time.
5 librării mici pe care trebuie să le vizitezi în București: de la Sophia la Seneca Anticafe
Legătura din Ferentari, Mihai Viteazul și latina veche. De unde vin numele cartierelor din București