Un reportaj BBC avertizează asupra pericolului major din București: „Nu e vorba de infractori sau corupție”

Blocuri, BBC
BBC avertizează despre situația de blocuri din București

Jurnaliștii de la BBC au făcut un reportaj despre București, în care avertizează asupra stării deplorabile pe care unele imobile din capitala României o au.

  • BBC trage un semnal de alarmă privind rezistența la un cutremur major a multor clădiri din București;
  • Clădirile vechi din Capitală nu respectă normele de siguranță, iar autoritățile din ultimii 30 de ani nu au găsit nicio soluție, ci doar o bulină roșie postată ca avertisment la intrarea în imobile, mai notează BBC.

Una dintre probleme ține și de evidența blocurilor cu probleme din București. Conform jurnaliștilor de la BBC, citați de Adevărul, „actele imobilelor cu probleme sunt falsificate în mod regulat, iar din această cauză nici nu se mai ştie cu exactitate care clădiri sunt cele mai expuse”.

Câte blocuri sunt în București?

Odată cu industrializarea de după cel de-al Doilea Război Mondial, în București a fost nevoie de cât mai multe spații de locuit.

Marile fabrici și uzine comuniste chemau mulți oameni de pe tot întinsul României pentru imensele lucrări de infrastructură gândite pentru capitală. Practic, fiecare cartier avea uzina lui, precum și salba de blocuri în care să stea muncitorii.

Conform digi24.ro, în prezent, sunt peste 16.000 de blocuri în București. Aceste imobile au peste 705.000 apartamente și ar reprezenta 20% din totalul locuințelor din România, oarecum firesc, în condițiile în care unii situează numărul adevărat de locuitori din Capitală la o cifră în jur de 3.5 milioane de oameni.

Primele mari cartiere dezvoltate pe verticală au fost Titan, Drumul Taberei, Militari și Berceni. Cutremurul din 1977 a dus la o frenezie de construcții noi, după norme actualizate, iar majoritatea s-au aflat în zona Pantelimon.

Motivul sinistru pentru care comuniștii insistau să construiască blocuri

„După 1962 au apărut şi primele blocuri mai înalte, P plus 8, plus 10. Şi aşa-zisele blocuri turn. Modernizarea ceauşistă a venit după 1965, care mergea pe ideea destul de absurdă de a controla totul şi a aduce populaţia în blocuri mai uşor de controlat”, spunea Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei, într-un interviu pentru Digi24.

Citește și:

5 lucruri despre Casa Poporului. Câți bani a oferit Rupert Murdoch ca să o cumpere în 1990 și cât ar costa acum

TOP 3 cele mai înalte clădiri din București sunt și cele mai înalte din România

Palatul Mogoșoaia

O zi la Palatul Mogoșoaia » Expoziție de artă contemporană, plimbări în grădină și pe malul lacului

stadionul Rapid

Incendiu la stadionul Rapid, de 40 de milioane de euro! Focul a fost stins repede + cauzele incendiului