Purtați două măști! Sfatul americanilor împotriva noilor tulpini de COVID-19

măști

Două măști în loc de una! Experții din Statele Unite ale Americii sunt foarte îngrijorați de potențialul de contagiune al noilor tulpini de COVID-19 și recomandă populației o măsură în plus de protecție.

  • Conform washingtonpost.com, purtarea unei măști de protecție nu mai este suficientă;
  • Experții în sănătate recomandă folosirea unei măști chirurgicale de protecție și a uneia din material textil pe deasupra sau trecerea la o mască de protecție cu filtre puternice, precum cele N95!
  • Tulpinile din Africa de Sud și Marea Britanie sunt mult mai contagioase. Britanicii estimează că tulpina ce a mutat în Regat este cu până la 70% mai contagioasă decât virusul „tradițional”.

Bineînțeles că măsurile cu care lumea s-a obișnuit în pandemia de COVID-19 rămân în vigoare. Pe lângă măști, în continuare e nevoie de distanțare socială, de spălare temeinică pe mâini, de evitarea aglomerațiilor, de vaccinare când este posibilă etc.

De ce e nevoie de două măști? Ce este tulpina din Africa de Sud de COVID-19

  1. Această mutație, denumită și 501Y.V2, a fost descoperită în Africa de Sud la începutul lunii octombrie și anunțată în decembrie, când ministrul sănătății din țară a declarat că tulpina pare să afecteze tinerii mai mult decât tulpinile anterioare. Această variantă ar fi putut contribui la un val de infecții și spitalizări în Africa de Sud, informează washingtonpost.com;
  2. Tulpina din Africa de Sud a fost identificată în mai mult de 20 de țări, inclusiv Canada, Australia și Israel. Pe 28 ianuarie, oficialii din Carolina de Sud au anunțat că această variantă a afectat două persoane de acolo fără istoric de călătorie – primele cazuri ale acestei tulpini identificate în Statele Unite;
  3. De ce e diferită tulpina din Africa de Sud? Această mutație împărtășește unele asemănări cu varianta identificată pentru prima dată în Marea Britanie și, ca acea tulpină, pare a fi mai transmisibilă. Nu există nicio dovadă că este mai letală. Scott Gottlieb, fost director al FDA-ului american, a sugerat că această variantă ar putea fi mai rezistentă la terapiile cu anticorpi;
  4. Vaccinurile pot avea un impact diminuat împotriva acestei variante, dar probabil că vor fi în continuare eficiente, a declarat în ianuarie expertul Anthony S. Fauci. Moderna a declarat că vaccinul său protejează împotriva variantei identificate pentru prima dată în Africa de Sud, dar că lucrează la o variantă îmbunătățită de vaccin. Pfizer și BioNTech și-au lansat propriul studiu, care nu a fost încă evaluat de către experți, care sugerează că vaccinul lor neutralizează în mod eficient această variantă, precum și pe cea identificată pentru prima dată în Marea Britanie.

4 lucruri de știut despre tulpina din Marea Britanie. „În 3 luni, va fi dominantă în București”

Această variantă din noul coronavirus a fost găsită pentru prima dată în Regatul Unit, în special în Londra și în zona Kent din apropiere, în septembrie 2020. De altfel, în unele rapoarte este denumită varianta „Kent”. S-a răspândit rapid în Marea Britanie, Danemarca și Irlanda din decembrie, informează washingtonpost.com.

Zeci de țări, inclusiv Statele Unite, au raportat infecții din această variantă a virusului. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii au lansat un model prognozat la începutul lunii ianuarie, care a indicat că varianta ar putea deveni tulpina dominantă în Statele Unite până în martie.

Varianta din Regatul Unit pare mai transmisibilă decât tulpina mai obișnuită. Premierul britanic Boris Johnson a sugerat, de asemenea, că această tulpină ar putea fi mai letală decât mutațiile anterioare. Unii experți estimează că ar fi cu 20% mai letală decât actuala variantă de coronavirus, dar se fac încă studii.

Consensul științific este că vaccinurile vor rămâne eficiente împotriva acestei mutații, deoarece acele inoculații provoacă o serie de anticorpi neutralizanți și alte răspunsuri ale sistemului imunitar. Companiile de biotehnologie Pfizer și Moderna au declarat că vaccinurile lor par să funcționeze împotriva acestei variante.

Citește și

Care e cel mai vechi vaccin din istorie? Povestea fascinantă care traversează globul, de la China Antică la Anglia modernă

Până la urmă: unde a apărut noul coronavirus? Ce spun oamenii de știință

Microbist de România

„Microbist de România”, un reality show spectaculos la TVR » Se va alege „Suporterul nr. 1 al României”

Palatul Mogoșoaia

O zi la Palatul Mogoșoaia » Expoziție de artă contemporană, plimbări în grădină și pe malul lacului